07-10-2019

Magnesium tilskud til heste

 

Meget få mennesker er klar over den enorme rolle, magnesium spiller i en hests krop.

Efter luft, vand og basale fødevarer, kan magnesium være det vigtigste element der er nødvendig for at bevare sundheden hos din hest. 

Magnesium er langt det vigtigste mineral og aktiverer over 300 forskellige biokemiske reaktioner alle nødvendige for kroppen til at fungere ordentligt. 

Magnesium tilskud har vist at det forbedrer ydeevnen og tillader menneskelige atleter at nå udmattelse senere end ellers. 

Det øger ilttilførselen til muskelvæv; det fremmer muskelstyrken,udholdenhed og afslapning. Magnesium aktiverer også enzymer, der er nødvendige for metabolismen af ​​kulhydrater og aminosyrer, som fører til proteinsyntese.

Magnesium er ofte det mest oversete mineral i hestens føde. 

Forårs græs er typisk mangelfuldt i magnesium på grund af dets hurtige vækst og på denne tid af året er mange heste  varmere og mere vanskelige at ride. 

Ejere tilskriver ofte dette for mange kulhydrater i græsset.  Hvad der ofte overses, er, at disse heste kan ligge lavt i magnesium. Magnesiummangel har varierende virkninger på hesten. Nogle heste viser ikke nogen tegn, mens andre ikke kan rides  på grund af deres tilsyneladende kådhed og hyperaktivitet. 

Ved at tilføje magnesium til deres kost kan det have en beroligende virkning. For at forstå hvorfor magnesium påvirker hesten på en beroligende måde, er det vigtigt at vide, hvad der sker i hestens krop på celleniveau, når der er en magnesium underskud.

Kalk og magnesium arbejder tæt sammen med hinanden, hver kræver den anden for at holde balance. kalk  er ansvarlig for at spænde musklen og magnesium giver afslapning af musklen meget ligesom en speeder og en kobling arbejder sammen. 

Brugen af ​​magnesium i dag, er ofte forkert. En af grundene er dette:  Når for meget calcium forbruges, hæmmer det kroppens evne til at absorbere og udnytte magnesium effektivt. 

Over tid, dette skaber dette en akkumulerende negativ reaktion i kroppen, der rent faktisk udløser kroppen til at frigive adrenalin og giver en urolig adfærd, som vi ser i heste med mangel på mangsium. 

Kun ca. 1% af magnesium opbevares i blodet, mens resten opbevares i blødt væv og knogler. Dette er grunden til blodniveauet i magnesium tests  sjældent viser tegn på dyrets sande magnesium status. En hest ville være alvorligt  i underskud og ville være meget syg på det tidspunkt en blodprøve ville indikere en mangel !!

Heste med magnesiummangel kan have alle eller kun nogle få, af disse tegn, så det er vigtigt at være opmærksom på dem. 

Der kan være grænsetilfælde, der kun udviser tegn under konkurrence eller stress. For eksempel har heste med magnesiummangel  ofte meget ømme stramme rygmuskler på trods af fremragende sadler, ordentlig pasform og uddannelse. De  reagere ikke så godt på kiropraktike justeringer og massage ellers varer disse behandlinger ikke  mere end et par dage, og spændingen og ømheden er tilbage.

Hesten virker hyper sensitiv og  har tendens til at blive skrøbelig, bekymrede, bange, og svære at omgås.

Andre tegn kan være :
• Kan ikke slappe af fysisk eller mentalt
• Muskel rystelser, trækninger, spændt hud, skælver især efter anstrengelse.
• Krops spændinger
• Kan ikke tolerere lange perioder med arbejde- ofte bliver de mere ophidsede i stedet at få ro.
• Irritation over at blive børstet, strøget eller rørt eller tryk på hver side af rygsøjlen
• Træthed
• Smertefuld varme  hos hopper
• Bukker eller  prøver at smide af  efter 20-30 minutter  uden synlig grun.
• Kræver lange perioder med skridtning, før de kan fokusere på arbejdet
• Er super følsom over for lyde eller bevægelser
• Massage og kiropraktiske justeringer har ikke haft den store effekt.
•  Skærer tænder.
• Uregelmæssig hjerterytme eller dunkende hjerte opdages ofte ved dyrlæge kontrol

Magnesium forsvinder hurtigt i tider med stress, såsom rejser eller tung træning. Heste mister magnesium gennem sved og urin. 

Mange hestes ydeevne kan blive mangelfuld som sæsonen skrider frem, da de hurtigere bruger den tilgængelige magnesium på grund af stress, og konkurrencer. Heste med lavt magnesium-status vil ofte trænge til salt, hvilket forværrer underskuddet. Calcium-rig kost kan skabe en ubalance.

Disse heste er ofte vanskelige at arbejde med. De er arbejder hårdere og i længere perioder i et forsøg på at gøre hesten mere rolig, men øger desværre derved underskuddet  og skaber en ond cirkel. 

Det daglige magnesium krav til vedligeholdelse er blevet anslået til at være 13 mg elementært magnesium pr kilogram legemsvægt. Der er 1000 mg til et gram, så det samlede daglige magnesium krav til en 500 kg hest ville være 15,5 gram magnesium for en ikke-arbejdende hest. Husk på, at disse udregninger er et skøn. 

Mange heste kræver mere end 15 g dagligt. Der er mange faktorer, effeken af magnesium absorption og udnyttelsen. Arbejdsheste kræver 10-30% mere magnesium pga tab via sved.

Magnesium forgiftning er sjældent, fordi det overskydende naturligt udskilles. Magnesium bør opdeles mellem morgen og aften fodringer for at øge absorption.

Når en hest ligger lavt  i magnesium, er det meget svært for dem at indhente det uden tilskud.

Hvilken slags magnesium skal jeg bruge? 

Der er injektioner, orale kosttilskud og  hud applikationer. Den mest populære er  magnesiumchlorid. Det er  den mest biotilgængelige form af magnesium til heste, og det er den mest tilgængelige og billige at fodre. Det virker også som en buffer i heste maven, som kan hjælpe heste, der har tendens til at udvikle mavesår.   

Hesteejere skal være klar over, at magnesium er i forskellige former, såsom citrat, oxid, ascorbat, er den sekundære ion i blandingerne Hesteejere bør undgå magnesiumsulfat grund af dens afførende virkning. 

Vi anbefalder:

Trans dermal magnesium betyder magnesium optagelse gennem hud.  Det er en effektiv måde at levere magnesium til muskelvæv, da det går uden om fordøjelsessystemet samt optages hurtigt i musklerne. 

Magnesium massage til din hest kan være meget terapeutisk forud for atletisk konkurrence især for den nervøse hest og  det hjælper også hesten i at træne kroppen til at komme sig og slappe af i sine muskler. Det fås i sprays og masseres let ind i huden.

Heste med nedsat nyrefunktion bør ikke suppleres med magnesium uden dyrlæge tilsyn. 

Kilde: Performance Equine Nutrition