21-10-2018

Magnesiums interaktioner med calcium og D-vitamin

Magnesium til knogler og enzymprocesser

Cirka halvdelen af kroppens magnesium findes i knoglerne, og resten findes i muskler, lever, nervesystem og andet blødt væv. Her findes magnesium hovedsagelig inde i cellerne, hvor det indgår i over 300 forskellige enzymer, som har betydning for nervesystemet, musklerne, fordøjelsen og blodtrykket. Nyere forskning afslører, at magnesium også har betydning for udnyttelsen af D-vitamin, som mange på vore breddegrader i forvejen danner for lidt af.

D-vitamin og magnesium regulerer blodets calciumindhold

Biskjoldbruskkirtlerne, der sidder bag skjoldbruskkirtlen, producerer parathyreoideahormon, PTH, som sammen med calcitonin og D-vitamin kontrollerer blodets calciumindhold.
Men også her spiller magnesium en aktiv rolle, idet magnesiumholdige enzymer indgår i biskjoldbruskkirtlernes syntese af PTH hormonet. Det betyder med andre ord, at mangel på magnesium for det første kan reducere aktiveringen af D-vitaminet og for det andet kan forstyrre biskjoldbruskkirtlernes syntese af PTH. Så alt i alt kan mangel på magnesium forstyrre omsætningen af calcium og få mange andre konsekvenser for helbredet.

Ved mangel på magnesium skader calcium celler i bløde væv

Hvis vi mangler magnesium, står calciumkanalerne åbne med risiko for, at der strømmer for meget calcium ind i cellerne. Dette kan få cellerne til at gå i krampe, og senere kan tilstanden destruere mitokondrierne, som er cellernes energiproducerende kraftværker. På sigt kan den dårlige energiudnyttelse og dårlige iltudnyttelse medføre dannelse af frie radikaler, som angriber cellemembranerne og er meget skadelige for kredsløbet og andre væv.

Magnesium er altså afgørende for det rette fordeling af calcium i kroppen

Samtidig forhindrer magnesium tab af calcium, når calcium er i underskud. Det betyder, at kroppen har brug for mindre calcium, når der er optimale mængder magnesium.

Kilde: HealthAndScience